Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

Ανακοίνωση ΔΟΕ για την υποχρεωτική 30ωρη παραμονή των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα

Το ΔΣ της ΔΟΕ με χθεσινή καίρια και ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωση, σε σχέση με την υποχρεωτική 30ωρη παραμονή των εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα, κάνει λόγο για διγλωσσία και εμπαιγμό των εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας και απόπειρα επιβολής του 30ωρου με τεχνάσματα. Η ανακοίνωση έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων βρίσκονται σε σύγχυση ως προς το αν θα πρέπει να εφαρμόσουν την υποχρεωτική 30ωρη παραμονή των συναδέλφων μας εκπαιδευτικών στη σχολική μονάδα ή όχι. Ας δούμε τι ακριβώς αναφέρει:
·               Καταλογίζει στο υπουργείο ότι επιχειρεί εξαπατώντας τους εκπαιδευτικούς να τους οδηγήσει στο να εφαρμόσουν μόνοι τους υποχρεωτική 30ωρη παραμονή ανεξάρτητα από προϋποθέσεις και «ενδεικτικές» αναφορές περιπτώσεων, εφαρμογή που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.
·               Με το άρθρο 245 του Ν. 4512/2018, το Υπουργείο επιχειρεί, μέσω της αναλυτικής απαρίθμησης περιπτώσεων υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο στα όρια του 30ωρου, να επιβάλει την 30ωρη παραμονή με το κλίμα εκφοβισμού και επιβολής που δημιουργεί, ενώ με την εφαρμοστική εγκύκλιο 14181/ΓΔ4/26-1-2017 εντείνει τις προσπάθειές του για επιβολή της υποχρεωτικής παραμονής με διατύπωση η οποία έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με τον ίδιο τον νόμο (τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αλλάξει).
·               Η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας έρχεται να αποκαλύψει πλήρως τις προθέσεις τους. Όσες διαβεβαιώσεις κι αν δίνουν προς την εκπαιδευτική κοινότητα, έρχεται ένα, αστήρικτο και έωλο νομικά, κείμενο να τις διαψεύσει.
Παράλληλα το ΔΣ της ΔΟΕ:
·               Καλεί τους συλλόγους διδασκόντων  (κυρίαρχο και αποφασιστικό όργανο διοίκησης των σχολικών μονάδων) να συνεχίσουν να εργάζονται στο σχολείο όπως έκαναν μέχρι σήμερα και να μην εφαρμόσουν καμιά εντολή για υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα. Η αρμοδιότητα της εκτίμησης των περιπτώσεων παραμονής πέραν του διδακτικού ωραρίου, σύμφωνα και με τον τελευταίο νόμο 4512/2018, ανήκει στους συλλόγους διδασκόντων.
·               Καλεί τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να μην επιχειρήσουν να εφαρμόσουν, παράνομες και αυταρχικές, λογικές υποχρεωτικής παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο. Απέναντί τους θα βρεθεί σύσσωμος ο κλάδος που θα αντιδράσει με κάθε πρόσφορο τρόπο.
·               Καλεί τους πρωτοβάθμιους συλλόγους εκπαιδευτικών να ενημερώσουν άμεσα όλα τα μέλη τους και να πάρουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αποτροπή επιβολής αυταρχικών πρακτικών (παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Περιφερειακές Διευθύνσεις κλπ.). Οι έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες θα πρέπει να αναδείξουν το ζήτημα και οι αποφάσεις που θα ληφθούν να ενδυναμώνουν την στάση των εκπαιδευτικών ενάντια στις αυταρχικές ρυθμίσεις.
·               Ζητάει από το Υπουργείο να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη και παράνομη εγκύκλιο κάτι που θα έπρεπε να έχει ήδη πράξει και για τα άρθρα του νόμου 4512/2018 για το 30ωρο και τις συγχωνεύσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι συνάδελφοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της καλεί τους συναδέλφους της Δ.Ε. να εκτελούν κανονικά το ωράριο τους σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας, να εκτελούν τα εξωδιδακτικά καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και με τη λήξη αυτών να αποχωρούν από τη Σχολική Μονάδα. Παράλληλα καλεί τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων να κινηθούν σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου υπερασπίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Τέλος, σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να συνεδριάσουν άμεσα. Μάλιστα τονίζει ότι σε περίπτωση που η Διεύθυνση Σχολείου αποφασίσει διαφορετικά, το ΔΣ της ΟΛΜΕ και τα ΔΣ των ΕΛΜΕ θα αντιδράσουν άμεσα.

   Η ανακοίνωση της ΔΟΕ ουσιαστικά βάζει τα πράγματα στη θέση τους τόσο για τις προθέσεις του υπουργείου, όσο και για το τι επιβάλλεται ο καθένας από εμάς να πράξει (Σύλλογοι Διδασκόντων, Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Πρωτοβάθμιοι σύλλογοι εκπαιδευτικών).
  Είναι ξεκάθαρο ότι η εφαρμοστική εγκύκλιος του υπουργείου είναι αντίθετη με το Ν.4512/2018. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι μια εγκύκλιος πρέπει να λειτουργεί ερμηνευτικά και διευκολυντικά ως προς το νόμο και σε καμία περίπτωση δεν είναι ιεραρχικά πάνω από αυτόν. Ούτε και θεωρώ προσωπικά πως πρόκειται για αφελή ή ερασιτεχνική διατύπωση από την πλευρά του υπουργείου, αλλά παρά τις όποιες διαψεύσεις υποκρύπτει δόλο και σκοπιμότητα.
 
   Θεωρώ επίσης πως η ΔΟΕ επιβάλλεται να αναθέσει στη νομική σύμβουλο να επικαιροποιήσει την προ ολίγων μηνών γνωμοδότηση και τις διευκρινήσεις της αναφορικά με τον πρόσφατο Ν.4512/2018, αφού οι τότε διευκρινήσεις της αφορούσαν στο Ν.1566/1985. Εκτιμώ πως θα κινείται εκ νέου στο τότε σκεπτικό.
  Στο διαδίκτυο και στον έντυπο τύπο (επικαλούμενα στελέχη του υπουργείου) διαρρέονται διάφορα, ακόμα και για Διευθυντές Σχολικών Μονάδων που θα έχουν το ρόλο του απουσιολόγου, ώστε να προστατεύονται από τυχόν διοικητικό έλεγχο. Συγκεκριμένα, όπως γράφεται, o διευθυντής θα ελέγχει τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εκπαιδευτικών με βιβλίο παρουσίας το οποίο θα υπογράφεται κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των εκπαιδευτικών ενώπιον του. Αυτό όμως επί του παρόντος δεν ορίζεται ούτε καν σα μια απλή αναφορά σε καμία εγκύκλιο ή νόμο και είναι τουλάχιστον κατά την προσωπική μου άποψη φαιδρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου